29 Ocak 2013 Salı

Efe'nin E'si

Ne zamandır Efe'ye makas kullanabileceği bir çalışma düşünüyordum. Kırtasiyede bu bıçaksız kağıt makaslarına rastladım. Gönül rahatlığıyla eline verebileceğim bir makas. Bu sıralar E harfine takılmış durumda. Belki adından dolayı. Nerede E görse ısrarla bize de gösteriyor. Ben de önce ona müsvette şekilde makas kullandırdım. Sonra da muntazam şekilde mavi kartona çizdiğim E harfini kestim. Bir kez daha anladımki, Efe işin yapılış sürecini izlemeyi daha çok seviyor. Sanki ben çocuk o anne:)
Elimdeki bir kitaptan bu fil figürünü de kestim. Neyseki fili harfe yapıştırma işlemini gerçekleştirdi. Nereye isterse yapıştırabilecemizi söyledim. O ise, magnet puzzle ile buzdolabına tutturmayı tercih etti. Akşam olup babasına ısrarla gösterdiği zaman anlıyorum ki, beni dinlemez görünüyor ama dinliyor ve kaydediyor. Yaptıklarımızı başkalarına gösterme kısmında ben çok mutlu oluyorum. Koca gün içinde kısa süreli de olsa yararlı birşeyler yapmanın rahatlığını yaşıyorum.
Şablonları isteyen olursa, blogun izleyici kısmına tıklayıp izleyici olun ve zehtuaga@gmail.com adresine mail atın.



27 Ocak 2013 Pazar

Sirkte penguen görememek...

Evet, o kadar bekledik Atlantis Sirki gelsin, Efe de kitaplardan gördüğü hayvanların gerçekleriyle tanışsın diye... Ama hayal kırıklığı oldu bizim için. Tanıtımlarında fokların gösterisi ve penguen Show diye ilk sıralara koyduğu gösteriler yok gibi bir şeydi... İlk yarıda iki tane fok çıktı sahneye. Hayvanların hâli içler acısıydı zaten. Belki on dakika durdular sahnede, biz de o vakit içinde Efe'ye "Aaaa bak işte foklar çıktı" falan diye anlattık. Asıl önemlisi penguenlerdi çünkü Efe Pipkin sayıklayarak gitti sirke. Artık Show bitip sanatçılar el sallarken iki tane minik penguen çıktı üç dakika durdu yada durmadı hepsi bu... Sihirbaz gösterisi sırasında bir Sibirya kaplanı kafes içinde çıkıyor ve siz de içnizden " burası onun evi değil yazık" diyorsunuz.
Bunların dışındaki jonglörlük, trapez gösterileri iyiydi ama Efe'ye göre değildi. Bir de zaman zaman ışıklar sönüyor Neon ışıklar yanıyor ve müzik sesiyle birleşince küçük çocuklar için korkutucu olabiliyor. Bu şekilde ağlayıp çıkan çocuklar oldu.
Eğer ki gitmeyi düşünürseniz diye yazıverdim işte:)




25 Ocak 2013 Cuma

Efe'nin gerçek gitarı

Çocuklar çok çabuk sıkılır oyun ve oyuncaklardan. Ama bazıları vardır ki, torunlarınıza kalabilecek sağlamlıktadır. Bu yüzden Efe'ye oyuncak seçerken ahşap olmasına özen gösteriyorum. Fiyatları genelde plastik olanlara göre daha pahalı. Ama kesinlikle daha sağlıklı!
Evdeki oyun ve oyuncaklar içinde hiç saklama gereği duymadığım, hiç sıkılmadan oynanan belli başlıları var. Bu gitar da onlardan biri. Day&night oyunundan sonra bir de bu vardı elimizde bu hafta. Aslında uzun zamandır oynuyor bununla Efe. Hatta kendisinin seçtiği ilk oyuncak. Aldığımda 16 aylıktı. Geçtiğimiz yaz Nivokido'ya yolumuz çok düştü. Daha önce söylediğim gibi her oyuncağın açılmış kutusu mevcut. Efe'nin çok ilgisini çekti bu gitar. Halbuki evde bir tane vardı. Öyleyse neydi değişik olan?
Çünkü bu tam anlamıyla gerçek bir gitar. Çıkardığı sesler, akordu vs. Herşeyiyle gerçek bir gitar. Bir de eline aldığında ahşabın verdiği o gerçeklik hissi herhalde. Kullanılan boya sağlığa zararlı değil. İçimiz rahat etsin yani. Oyuncağın markası Sevi Trudi. İtalyanmış kendileri. Ben Nivokidodan başka yerde görmedim.
Efe'ye bunu aldığım gün, o kadar sevindi ki, gitarını elinde tutabilmek adına bebek arabasından hiç inmedi. Bu Efe için görülmüş şey değil! Ve yol boyunca gördüğümüz bütün çocuklar annelerine bizim gitarı gösterdiler ısrarla:) Bir çoğu da sordu nereden aldığımızı.
Bir de askısı olsa çok iyi olacakmış ama ben ona da geçici bir çözüm buldum. Boynuna asıp hem dönüp dansediyor hem de gitarını çalıyor. Efe'yi mutlu görmek beni daha çok mutlu ediyor!
incelemek isteyenler için Sevi'nin internet sitesi:

http://www.sevi.com/en/prodotti/Sevi-Toys/line/Musical+Instruments/82012.html





22 Ocak 2013 Salı

Efe'nin son favori oyuncağı: DAY AND NIGHT

Uzun zamandır bu oyuncağı almayı düşünüyordum ama tereddütlerim vardı Efe'ye dair. Henüz kuralı olan bi oyuna konsantre olamaz gibi geliyordu. Zaten stokları çabuk biten bir ürün. Ben de yılbaşı öncesi aldım ki ileride veririm oynar sonra kalmıyor diye... Bu grip salgınına yakalandığımızdan beri zuladan çıkartmadığım oyun kalmadı. Bu da onlardan biri. Çok eğlenceli bir mantık oyunu.
Şaşılır bir şekilde Efe oyuncakla çok ilgilendi hatta gece ateşli uyandığında bile bununla oynamak istedi. Benim tahminim, henüz oyunu tek başına tamamlayamadığı için bu kadar ısrarla istiyor. Yani bence henüz tüketemedi bu oyunu.

Nereden aldım?
Şaşkınbakkal'da Zekids Mağazası'ndan aldım. Tam olarak adı: Smart Games Day and Night . Şu an stokta yok. Ama geçenlerde İyi Cüceler kitabevinde görmüştüm orada vardı.

Nasıl oynanır?
Oyunun 24 gündüz, 24 gece sayfası var. Amacımız da, sayfalardaki şekillere uygun olarak sopalara parçaları yerleştirmek. Sayfalardaki şekiller kolaydan zora doğru gidiyor. Gündüz sayfaları, renkleri belirgin şekilde; gece sayfaları ise silüet şeklinde. Oyunun yaş aralığı 2-5 yaş. Tabiki biz Efe ile şimdilik sadece gündüz sayfalarını oynuyoruz. İlk başta benim talimatlarımız alarak parçaları yerleştiriyordu. "Turuncu sopanın üzerinde ne var? Yeşil var. Yeşili turuncunun üzerine koy. Yaşasın aynısı oldu!" Gibi konuşmaları yaptığımız için hem yönerge alma kabiliyeti hem de dil gelişimi ilerliyor. Son günlerde ise, kendi bir şekil yapıp şeklin olduğu sayfayı arıyor. Bu da bir yöntem Efe için:)
Benim tavsiyem, çocuklarınızı derse oturtur gibi bütün sayfaları yapmaya zorlamayın. Konsantre süreleri çok kısa o yüzden her gün bir sayfa yapmakta fayda var.

Oyunun aldığı ödüller:
Grand Prix 2011 Best product on Toy Fair Prague
Main Prize Winner “A child’s Friendly World” 2010
Seal of Excellence 2011
Superproduct 2009

Oyunun nasıl oynandığına dair Zekids mağazası bir video paylaşmış:
http://www.zekids.com/daynight











Çocuklara kontür çalışması

Uzun zamandır Efe hasta eve hapsolmuş durumdayız. Oyuncakları tükettiğimiz noktaya geldik ve ben yeni birşeyler bulmakta gerçekten zorlanmaya başladım.
Yemek yedirirken genelde bana resim çizdirir Efe. Bu kez elini kağıdın üzerine koydu ben de etrafından kontürünü çizdim. Çok hoşuna gitti tabiki ve "bi daha çiz" diyerek belki beş sefer tekrarlattı. Düşünün artık kaç dakikada yemek yediğimizi...
Belki nesnelerin de kontürünü çıkarabilir diye düşündüm ve bu aktiviteyi buldum. Önce oyuncaklarının ve evde hoşuna giden eşyaların arasından bir kaçını seçtim. Kartonların üzerine koyarak önce benim yardımımla sonra tek başına, kontürlerini çizdi. Başta biraz şaşkınlık yarattı bu durum onun için. Sonra bu nesneleri kutuya koyup, resimlerle eşleştirmesini istedim. Ama Efe için basit kaçtı. Aktivite de fazla uzun sürmedi.
Gölgeleriyle şekilleri eşleştirmesi için güzel bir aktivite. Hem de basit.



18 Ocak 2013 Cuma

YARIYIL ÇOCUK ETKİNLİKLERİ

PEPEE KONSERİ
İlk olarak bunu yazayım dedim. O kadar çok izleyicisi var çocuklar o kadar çok seviyor ki, tahminimce kalabalık bir etkinlik olacak. Kozyatağı Kültür Merkezi 5 Şubat 2013 ve 6 Şubat 2013 tarihinde, saat 12'de Pepee minik izleyicileriyle buluşuyor. Sevilen şarkılarının ve interaktif oyunlarının yer alacağı etkinlik Kadıköy Belediyesi'nin katkılarıyla düzenleniyor. Bilet ücreti 15 TL. Ayrıntılı bilgi için www.kkm.gen.tr adresine bakabilirsiniz.
ATLANTİS SİRKİ
Efe'yi çok götürmek istiyorum bu sirke. Umarım anlatılan kadar güzeldir ve de oğlum eğlenir. 25 Ocak-10 Şubat tarihleri arasında İçerenköy Carrefour'da olacak bu gösteri. Biletler Biletixten temin edilebiliyor. 1. Kategori 34 TL, 2. Kategori 28 TL. Ayrıntılı bilgi için
http://www.atlantissirki.com/sayfa.php?page=nerede adresine bakabilirsiniz.

Çocuk kitap günleri-ücretsiz

Evimiz Kozyatağı Kültür Merkezi'ne yakın olduğu için çok şanslı olduğumu düşünüyorum. İçindeki az ama öz mağazaları ve de düzeniyle tüm ihtiyaçlarıma cevap veriyor. Üstelik çocuklu bir anne olarak da kurtarıcım. Özellikle çocuklar ve ebeveynler için yaptıkları ücretsiz etkinlik, seminerler şehirde yaşayan ailelerin imdadına yetişiyor bazen.
İlk kez uygulayacakları "Çocuk Kitap Günleri" de bu etkinliklerden biri sadece. Yarıyılın gelmesi ile birçok aktivite düzenlemiş Kozzy. Efe'yi ilk olarak bu etkinliğe götürüp deneyim kazanayım dedim. Henüz 2 bile olmadı benim oğlum:) ama daha büyük çocuklara sahip ebeveynler Kozzy'nin internet sitesinden etkinlik tarihlerine bakıp katılabilirler.
25-31 Ocak tarihleri arasında, A sanat galerisinde çeşitli yazarlar seçtikleri kitabı okuyacaklar. Yazarlar ve yayınevlerinin katılımıyla düzenlenen etkinlikte söyleşi ve imza günleri de olacak. Doğan kitap ve Yapı Kredi Yayınları bu yayınevlerinden ikisi sadece.
http://www.kkm.gen.tr/haberdetay.aspx?id=2774

14 Ocak 2013 Pazartesi

Evde kar topu:(

O kadar bekledik kar yağsın diye... "Karlı bir gün" kitabını defalarca dinledi benden Efe. Ama şanssızlık bu ya, hasta oldu yavrucuk geçen hafta. Havadan ağır ağır süzülün karlara, camın gerisinden bakmakla yetindi sadece. Halbuki ne hayaller kurmuştum, neyse başka sefere dedik artık... Kendini enerjik hissettiği zamanın birinde, klimamızın üzerinde biriken karları tepsiye koydum. İstediği gibi dokunsun oynasın diye. Kitaplarda gördüğü gibi eldivenlerini giymek istedi önce. Sonrasında küçük avucunun içinde eriyen karlara hayretle baktı. Alında kalmış olmalı kitaptan ki, " karlar eriyor" dedi.
İstanbula zaten kar yağması bir dert iken, biz de herhalde kar hevesimizi günübirlik gittiğimiz turlarda alacağız.



10 Ocak 2013 Perşembe

Ahşap oyuncak boyamaya devam

Kar yağsın diye bekledik Efe'mle. Gel gör ki hasta oldu oğlum hevesimiz yarım kaldı. Evde çok sıkıldık. Her gün kapıya 1-2 kez gidip attiiii diyor ama nafile. Oyalamak için elimden geleni yapıyorum. İyi ki haftasonu gittiğimiz Oyuncak Müzesi'ndeki ahşap boyama atölyesinden almışım bu kaplumbağayı. Giydirdim önlüğünü serdim sofra bezini parkeye ve mama sandalyesinde rahat rahat yaptı boyamasını. Önce fırça darbeleri olsa da sona doğru elleri ile boyamaya bayılıyor. İleride kendi boyadığı bir oyuncağı ve hatırası olacak.

9 Ocak 2013 Çarşamba

Kese kağıdından balkabağı yapımı

Bu aktivitemiz tabiki cadılar bayramı haftasında idi... Gymboree art derslerine bayılıyorum. Efe gibi hareketli ve çabuk sıkılan bir çocuk için ideal. Çünkü nerdeyse15 dakikada bir aktivite değişiyor. Efe tam sıkılmışken hop başka bir materyal geliyor önüne. Hem de değişik kelimeler öğreniyor konuşması ilerliyor gerçekten. O hafta yaptığımız balkabağı ise, Efe'nin elinin değdiği nadir aktivitelerden biri. Tamamen dışını o boyadı. Göz ağız burun kısmı ise sevgili İlayda öğretmenimize ait.
Yapımı da çok basit. Evde değişik hayvan yada meyveleri bu yöntemle yapabiliriz çocuklara.
Malzemeler:
1)kese kağıdı
2)eski gazete yada dergi sayfaları
3)parmak boya
4)fırça
Kese kağıdının içini eski dergi sayfalarını buruşturarak doldurun. Daha sonra turuncu boya ile bırakın dilediği gibi boyasın bu balkabağı topunu. Ağız burun göz kısımlarını siyah boya ile siz yapabilirsiniz. Bitti işte!
O günden beri nerede turuncu bir balkabağı görsek bağırıyor bizimkisi: Balkabayiii

Evde bahçe kiti

Eğer çocuğunuz Efe gibi çiçeklere, ağaçlara, toprağa, çamura meraklıysa şanslısınız. Özellikle de yaz mevsimi. Kışın ne yapabiliriz peki? Geçen yıl, saksı, toprak, su kombinasyonu vermiştim önüne. Dilediği gibi oynasın diye... Artık büyüdük herşeyi daha net algılıyoruz. Çiçekler su içermiş, büyümek için. Bu suyu da yağmur verirmiş. Bunlar kitaplardan öğrendikleri. Ben de tam evdeki bir çiçeğe kıymak üzere iken deney için, Migros'ta bu bahçe kiti ilişki gözüme.
Aldığım bilgilere göre migrosların bir kısmında, macrocenterlarda ve bauhausun bahçe bölümünde satışı varmış ama ilkbahar mevsiminde daha çok göreceğiz bu ürünü migros ve macrocenter raflarında. Ayrıca bir ay sonra faaliyete geçecek olan ilkbahcem.com.tr ve bukedoga.com internet sitelerinden online satış gerçekleşecekmiş. Fiyatı 10 TL gibi hatırlıyorum. Hazır paket içinde, tablet şeklinde Torf, çiçek tohumları, süs için sticker, ve bir not defteri bulunuyor. Torfun üzerine yaklaşık bi su bardağı suyu döküyorsunuz toprak büyüyor. Sonra 1 cm. Derinliğe eşit aralıklarla tohumları dikiyorsunuz. Süslemesi size ve çocuğunuza kalmış:) Sonra 3 günde 1 sulayınca zaman içinde büyüyor bitkiniz.
Henüz çiçek vermedi bizimkisi. Ama artık Efe çiçeklerin su içmesi gerektiğini, içtikleri zaman yeşil yeşil topraktan birşeyler çıktığını somut şekilde anladı. Eline alıyor suyu çiçekleri suluyor hatta bu onun için bahane oluyor.
Keşke daha doğal bir ortamda herşeyin aslını göstererek büyütebilseydim oğlumu. Bu kadar çaba sarfetmez, onu da daha sağlıklı şekilde yetiştirirdim.



6 Ocak 2013 Pazar

Haftasonu çocuklarla ne yapabiliriz?

İstanbul'da kış geldiği zaman çocukla zormuş meğerse... Alışveriş merkezleri hem çok kalabalık hem de içindeki oyun yerleri Efe'yi cezbetmiyor. Yazın ne rahattı parklar halbuki... İstediği gibi koşup oynuyordu. Bugün oyuncak Müzesi'ne gidelim dedik çok da iyi ettik:)
Şansımıza kalabalık değildi. Rahat rahat gezdik. Gerçi Efe daha 2 yaşına girmedi dolayısıyla ilgisini sadece uzay oyuncaklarının sergilendiği bölüm çekti. Tavanı yıldızlara dolu bir oda ve siz odaya girince ışıklar yanıyor parıl parıl. Efe bayıldı bu odaya. Bir de içindeki televizyonda astronot ve uzay görüntüleri varki, şaşırdı bizim ufaklık:)
Her odaya ayrı bir konsept yapmışlar. 1900'lüyıllardan Almanya menşeili oyuncaklar harikaydı bence. Şaşırdım doğrusu o yıllarda yapılan o küçük oyuncaklara ve de detaylarına. Belki benim mutfağımda yok o oyuncaklarda olan:)
Girişin alt katında bir kafeteryası var ki, Paris kafelerine benziyor bence... Bir aşağı katında ise lavabolar var fakat buraya bir denizaltının içinden yürüyerek gidiyorsunuz. Ayrıca Efe'nin başka bir ilgi alanı balıklar da mevcut buradaki küçük akvaryumda.
Haftasonları ahşap oyuncak boyama atölyesi açıkmış. Biz de gelmişken denedik. Ahşap oyuncakları satın alıyorsunuz arzu ettiğiniz gibi boyayabiliyorsunuz. Efe en çok topaçı sevdi ve kendisi boyadı benim katkım olmadan... Babasıyla da bir ahtapot boyadı. Gerçi oradaki örnekleri görünce bizim ahtapotun ne feci olduğunu gördük:)
Fiyatları çok pahalı değil. Topaca 20 TL verdik mesela. Müzeye giriş ise, indirimli 7TL, tam 10 TL.
Hem Efe zevk aldı hem de kaliteli vakit geçirdik. Her ay için de etkinlik programı var. Şimdi yazamadığım çok detay var bu müzeye ait bence gidin görün:)





5 Ocak 2013 Cumartesi

Nivokido yeni yerine taşınıyor

İstanbul'da kış mevsiminde çocukla gidilebilecek yerler çok az. Nivokido bunlardan biri. Eğlenceli aktivitelerinin yanısıra, oyuncakları görerek deneyerek alabilmeniz avantaj. Ve bugün Caddebostan'daki yeni yerine taşınıyor mağaza. Açılışa özel ücretsiz aktiviteler, çekiliş olacakmış.Her 150 TL alışverişe 20 TLhediye çeki veriliyor ayrıca. Ebeveynlere duyurulur. Böyle yerlerin çoğalmasını diliyoruz:)

http://www.nivokido.com/

4 Ocak 2013 Cuma

Mama sandalyesi seçimi

Efe 4 aylıkken mama sandalyesi almaya karar verdik. Kendisi yerde duran ana kucaklarından haz etmiyordu. Eşimin ısrarı ile masada yanımızda duracağına da inanarak, yatar pozisyona geçen mama sandalyesi almaya karar verdik. Chicco marka 4 farklı sırt pozisyonu ve 7 farklı yüksekliğe ayarlanabilen bir ürün aldık. Topu topu 2 ay kullandı ve fiyatı yaklaşık 300 TL. Daha sonra gittiğimiz restoranlarda Efe'nin mama sandalyesine oturduğunu ( en azından 15 dk yemek yemesine yeter) farkettik. Herkesin bildiği Ikea marka antilop model sandalye. Fiyatı da çok uygun. Tatile bile götürdük çok pratik. Şimdi sanat çalışmalarını rahat rahat yapıyor üzerinde.
Benim yeni annelere tavsiyem, sadece kendi hoşunuza giden değil, bebeğinizin özelliklerini de göz önünde bulundurarak ürün seçimi yapmanız. Şimdi balkonda diğer sandalye yer kaplıyor sadece. İhtiyacı olan arkadaşıma verilmek üzere bekliyor.

3-6 ay arası aldığımız Fisher Price oyuncakları

Bu dönemimizde Efe'ye en çok oyuncak Merve ve Çağla teyzesinden geldi. Bu yazıda sadece fisher price olanları anlatacağım. Algıları 3. Aydan sonra hızla açılıyor bebeklerin. Kahkahaları artıyor. Yeni ve tezcanlı anne olarak ben, sanki oyun çocuğu imiş gibi o zamanlardan itibaren gayet konsantre şekilde oynatıyordum oyuncakları. Zaten uyumayı sevmediği ve evdeki müzik sesine çok alışkın olduğu için ağladığı zamanlarda bu sesli oyuncaklara sakinleştiriyorduk Efe'yi. 6 aylık henüz olmuştuki, Antalya tatilimizdeki resimlerde bile Efe'nin elinde masalcı tırtıl var. İşte bunlardan bazıları:
1) Eğitici aktivite kitabı: doğumdan itibaren kullanabilirsiniz. Hem dokularını keşfediyor hem de eğlenceli şarkılarına kulağı alışıyor bebeğinizin. Şarkıların sonunda bir de kahkaha efekti var, Efe çok gülerdi. Kitabın sayfaları kumaş olduğu için ısırdığı zaman sorun olmuyor. Bebeğe zarar vermiyor. Hatta 1'den 10'a kadar sayan bir şarkı var. Ben o şarkıda Efe'nin parmaklarını sayardım çok severdi.
2) Ali Baba'nın çiftliği: aslında 6. Aydan sonra kullanılıyor hatta bir de quiz bölümü var oyuncakta. Efe o bölümü yeni kullanıyor. Ama o kadar çeşitli sesler varki, bebeğin ilgisini çekiyor. Çark dönerken şaşıran bebekler, ardından gelen hayvan sesleriyle eğleniyorlar. Efe bir çok hayvanı ve sesini buradan öğrendi. Ne de olsa kulağında kalıyor kelimeler ve sesler.
3)Eğitici masalcı tırtıl: Bu da aslında erken alınmış bir oyuncak. Ama dediğim gibi uykusu olmayan ve de alerji ağrıları olan Efe'yi sakinleştirmem kolay olmuyordu. Her sayfasında şarkı ve resimlerine bağlı olarak eğitici kelimeler var. Sayı saymayı ve basit kelimeleri öğrenmesi için güzel bir oyuncak.
Aslında bu dönemde bebeğe en iyi gelen annesinin sesi ve şarkıları. Uzmanlara göre bebekler 2 yaşına kadar sadece anneden öğrenmeye programlanmış. Bu dönemlerinde Efe'yi ne sesli oyuncak önüne tek başına ne de televizyon karşısına bıraktım. Oturdum yanına ben anlattım oyuncakları ben söyledim şarkıları. Bana bağımlı oldu mu? Hayır olmadı! Şimdi oyun grubuna tek başına giriyor. Benimki sadece bir tavsiye. Kolay gelsin yeni annelere:)





Alerjili Efe'ye bez ve krem seçimi

Doğdu doğalı alerjili bizim Efe'miz... Sadece süt alerjisi değil, cilt hassasiyeti de var. Kimi bebekler pişik kremine bile ihtiyaç duymazken, ben sadece Huggies gold serisi bebek bezi ve mustela vitamin barrier cream kullandım. Genelde " aman canım, sen öyle alıştırmışındır üstüne fazla düşmüşündür" gibi tepkilere karşılaşsam da ÖYLE DEĞİL!
Defalarca değiştirdik bebek bezimizi sonunda Huggies Gold sorun çıkartmayan tek bez markası oldu. Ve her alt değişiminde mustela kremimizi sürdüm halen daha sürüyorum. Biraz pahalı Türkiye'de bu krem. İmkanı olanlar Fransa'dan getirebilirler. Gayet ucuz orada.
İçeriğinde paraben yok en önemlisi. Pahalı diye defalarca değiştim kremi ama sonunda zararlı çıkan ben oldum. Çünkü deneyip işime yaramayan kremleri arkadaşlara dağıtırken, eczaneden gidip yeni bir kutu mustela almak zorunda kaldım. Huggies ise, zaman zaman unnado.com sitesinde indirime giriyor üstelik kargo bedava.
Umuyorum tuvalet eğitimini başardığımızda bu masraflar bitecek:)

3 Ocak 2013 Perşembe

18 aylıkken nasıl oyunlar oynayabiliriz?

Efe uzun zamandır Gymboree'ye devam ediyor ve biz çoğu oyun fikirlerini oradan alıyoruz. Hem o gün yapılan aktiviteyi pekiştirmiş oluyoruz hem de kelime haznesine katkıda bulunuyoruz. Yaklaşık 18 aylıkken aşağıda örneklerini verdiğim oyunları oynadık.
1) Bebeğinizin elinden tutun ve yavaşça yürüyün. Bunu yaparken de " yavaş yavaş yürüyoruz" gibi yaptığınız eylemi tanımlayın. Sonra koşun( ki bu onların en sevdiği) ve " hızlı hızlı koşuyoruz" şeklinde konuşun. Kavramları öğrenmekle beraber, koşmak, yürümek ve durmak onlar için eğlenceye dönüşebilir.
2) yukarıdaki oyunu yüksek ses ve alçak ses ile şarkı söyleyerek de tekrarlayabilirsiniz.
3) Taklit oyunu oynayın. Bebeğinizin önünde durun ve " zıplayabili misin?" Diye sorun. Bunu yapınca başka eylemleri de deneyin. El salla, öpücük yolla, kollarını havaya kaldır gibi. Bu aktiviteler çocuğunuzun gelişen fiziksel koordinasyonunu arttırır ve kendisine verilen yönergeleri anlama kabiliyetini geliştirir.